Det sitter inte bara i kläder!

Hej på er mina fina!
Idag tänkte jag ta upp ett ganska omdiskuterat ämne just nu. Nämligen att Jensens Gymnasium i Göteborg valt att förbjuda kläder de anser förknippas med machokultur och kriminalitet. Detta är tillexempel mjukisbyxor och såkallade becknarväskor och att de uppmanar barnen att klä sig mer propert.

Jag ska börja med att säga att de har rätt tanke, de vill få bort kriminalitet och machokultur vilket är en bra tanke. Problemet är dock att dessa två saker inte sitter i hur man klär sig. Kriminalitet sitter inte i ett par mjukisbyxor utan för att få bort det måste man mer gå in på djupet och se varför det finns en machokultur och varför det är så mycket kriminalitet bland unga. Nu tänker jag ge ganska grova exempel men mer för att ni ska förstå hur jag tänker.

Griselda Blanco var enorm "knarkdrottning" som dödade massor med människor och sålde och köpte knark och var väldigt "framgångsrik" inom just kriminella kretsar. Klädde hon sig i mjukiskläder? Nej hon klädde sig i klänningar och i fina smycken. Även el chapo var en knarkkung och han hade inte heller på sig mjukisbyxor utan skjorta och vanliga byxor.

ÄVen machokulturen sitter djupare, den sitter inte i kläder utan i samhället som lärt unga killar att de ska vara macho och bete sig så för att vara en "riktig man". För att stoppa machokulturen funkar det inte bara att ta bort klädesplagg utan då måste man gå in i en samhällsdebatt och på ett djupare plan försöka förstå och ändra det synsättet.

En annan problematik med detta är att de kläder man bannlyser är kläder som är kända som "orten-kläder" och "orten" är i grund och botten förorter där det främst bor invandrare. Jag vill inte uttrycka mig fel, så förstå mig rätt, det har blivit lite som en kulturell stil i förorter som unga invandrare använder sig av. Det är därför inte helt rätt att förbjuda de kläder som är ganska symboliskt för den "kulturen".

Som sagt, Jensens gymnasium har en bra tanke och jag tror och hoppas att de gör detta med gott hjärta. Men som sagt är detta problem som inte försvinner bara för att man förbjuder vissa kläder för hade det varit så enkelt hade det redan varit gjort. Tyvärr måste man gå in på ett djupare plan då det är mer än det ytliga.

XOXO Johanna


Gillar

Kommentarer

by_anniess
by_anniess,

Håller med dig! ändra deras kläder tar ju inte bort själva problemet direkt ...<3

nouw.com/by_anniess
Johannna
Johannna,
Nej men precis <3
nouw.com/johannna
emelieanderssoon
emelieanderssoon,

intressant med dessa inlägg <3

nouw.com/emelieanderssoon
Johannna
Johannna,
tack fina <3
nouw.com/johannna
IP: 82.99.3.229