Eldens barn!

Hej på er!

Som ni säkert förstått sedan innan så är jag väldigt intresserad av historia och tragisk historia och för er som också är det så tänkte jag tipsa er om en bok, nämligen eldens barn vilket handlar om Mengele, hans liv och hans tvillingar.

För er som inte vet så var Mengele en läkare i koncentrationslägret Auschwitz som var väldigt intresserad av rasbiologi och av att skapa ariska människor. Han var den som vinkade folk antingen höger vilket betydde arbeta eller vänster vilket betydde gaskammare och Mengele var oerhört intresserad av att experimentera på tvillingar eftersom de har gener på ett annat sätt. Experimenten var ofta smärtsamma och en mängd barn dog. Men Mengele var även en oerhört charmerande man som vann barnens förtroende och som var väldigt känd för att alltid vara välklädd och artig. I boken får man läsa om hur den unga lilla pojken "Beppo" som han kallades och hur han blev denna galna läkare som sedan tvingades ut som krigsflykting till sydamerika. Blandat med fakta får man också mindre stycken med citat från några överlevande tvillingar som blivit intervjuade, nedan kommer jag ta med några av de som berörde mig mest. Boken får helt klart 9/10 stjärnor av mig.

"Jag minns att jag plockade blommor i Auschwitz. En dag tog en vakt med mig och en grupp tvillingflickor till en äng som låg i närheten. Vi lockade flera olika slags vilda blommor. Sen gick vi runt i lägret och höll fram blommorna så att alla skulle se dem. Och medan vi gick genom lägret började de kvinnliga fångarna ropa namn, olika namn. De var mödrar förstår ni och de letade efter sina döttrar när vi passerade dem. Jag hörde dem ropa "Mitt barn kanske finns bland dem"

"några timmar efter att jag kommit till Auschwitz frågade jag några människor "vart är min lilla pojke?" Min son var bara 7 år gammal så jag var mycet orolig. "ser du skorstenarna?" Frågade dem och pekade mot krematorierna. "Ditt barn är där. Dina föräldrar är där. Hela din släkt är där och en dag kommer du också hamna där". Detta fick jag höra första dagen jag kom dit.

"En dag fyllde jag i en blankett till ett nytt tvillingpar och då märkte jag att det födelsedatum jag fått av ena syskonet inte stämde överens med det andra syskonet. Det var uppenbart att de inte var tvillingar i verkligheten men jag visste att om någon fick veta det så skulle pojkarna genast dödas. Så jag bestämde mig för att ta risken och skriva falska uppgifter. jag "gjorde dem till tvillingar". Jag visste att Mengele skulle döda både mig och barnen på fläcken om han fick veta vad jag gjort. Under hela min vistelse i lägret kände jag en skräckblandad förtjusning över det jag gjort. Jag tyckte att jag hade lurat den store dr. Mengele."

" En dag fördes min tvillingbror Tibi bort för några speciella experiment. Dr Mengele hade alltid varit mer intresserad av Tibi. Jag vet inte riktigt varför, kanske för att han var den äldre av oss. Mengele utförde flera operationer på Tibi, ett ingrepp på ryggraden gjorde att min bror blev förlamad, sen tog de bort hans könsorgan. Efter den fjärde operationen såg jag inte Tibi igen. Jag kan inte säga hur jag kände det, det är omöjligt att uttrycka. De hade tagit ifrån mig min far, min mor, mina två äldre bröder och nu min tvillingbror

XOXO Johanna


Gillar

Kommentarer

carroat
carroat,
Tack för boktipseT! 😍
nouw.com/carroat
Johannna
Johannna,
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
Godmorgon fina du! Åh vilket fantastiskt spännande inlägg! Vart får du alla ideer ifrån? Massa kramar 😊 <3
nouw.com/sofialissmyr
Johannna
Johannna,
Tack fina du 💕
nouw.com/johannna
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229