Hur får man diagnosen?

Hej!
Jag sa ju att jag skulle prata mer om bipolär sjukdom och det är vad jag tänkte prata om nu, nämligen hur utredningen går till för att få diagnosen för det är inte bara något man får efter ett besök hos psykologen. Utredningen jag gjorde var för bipolär sjukdom men även borderline eftersom de har ett par liknande symptom så man vill utreda vilken av de det kan vara. Men de kom även fram till att jag hade en hetsätningsstörning.
Det är en ganska enkel utredning eftersom utredaren har tydliga instruktioner vad de ska fråga och de har även "facit" för hur man ska svara för att ha diagnosen.

Det första man får göra är att fylla i olika formulär där man skriver om alkoholvanor, drogvanor osv. Men även formulär där man får svara på frågor om depression och ångest osv. Frågor kan handla om självskadebeteende, ångest eller sömnvanor. Dessa kollar sedan utredaren på och har som poängsättningar där de kan se hur man ligger. Tillexempel var där ett formulär som hade en skala om "Hur" deprimerad du var, alltså om du hade en lätt depression, en medel eller en djup depression och jag minns faktiskt mitt resultat på detta. För att lida av en djup depression skulle man komma upp i 34 poäng och jag hade 49, så ja jag mådde inte särskilt bra just då.

Nästa steg är att man får svara på frågor och jag minns inte exakt frågor de frågar men mycket handlar om självskador, impulvisitet, hur det sett ut tidigare i barndomen och andra vanor såsom mat, sömn, alkohol, sex och droger. Detta gör man vid ett flertal tillfällen och jag tror att samtalen i snitt var 2 timmar per gång. Utredaren hade också ett samtal med min mamma där de ställde många liknande frågor som till mig för att säkerställa att Vi båda uppfattat situationen likadant eller olika. Därefter så dröjer det ganska länge eftersom utredaren ska kolla på alla svaren och i alla fall i mitt fall så var det två olika människor som kollade genom mina svar för att allt skulle vara rätt.

Sen träffas man för att få veta resultatet och får även möte med en psykiatriker som ska se till att man blir rätt medicinerad men även så man får rätt terapi.
Så det är inte så mycket olika saker man behövde göra men det tog en hel del möten och dessutom var väntetiden på en utredning väldigt lång vilket den är på väldigt många psykiatriska utredningar.

Där har vi hur en utredning för att få diagnosen går till, inte så mycket olika moment men ganska många samtal som ofta blir väldigt känslosamma då man pratar om djupa och ibland jobbig samtalsämnen.
Hoppas ni tyckte det var lärorikt!

XOXO Johanna


Gillar

Kommentarer

tinafalkestad
tinafalkestad,
Så intressant att läsa! Tråkigt att se att du hade så högt som 49, att det innebär att du verkligen hade djup deprission! <3 😟 Men så himla bra att det finns hjälp! Förstår att det var jobbigt med dessa samtalen då ni pratar om djupa och jobbiga saker! <3 Tack för du ville dela med dig, Styrkekramar<3
nouw.com/tinafalkestad
Johannna
Johannna,
Tack fina 💕 ja det är ju ett tecken på att jag inte mådde bra just då ⭐
nouw.com/johannna
happyM
happyM,
Sååå himla fint att du delar med dig om detta ❤️ Kram
nouw.com/happym
Johannna
Johannna,
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229