Julkalender del. 10

Hej!

Idag är det lucka 10 och idag kommer en uppgift som har lite med ämnet att göra. Jag vill att ni som har barn ägnar dagen eller kvällen om ni jobbar, helt åt ert barn. Spela ett spel med barnet, lek en lek eller liknande. Att sätta på en film och båda sitter tysta räknas INTE.
Idag tänker jag prata om ett allvarligt och väldigt viktigt ämne, nämligen alkohol under julen.

Många vuxna menar ju att jag tar en liten glögg här och en liten snaps där. Men för många vuxna slutar det inte där utan man fortsätter dricka tills man blir påverkad. För andra vuxna som också blir lulliga är detta kanske inget problem men om man firar jul med barn så kan detta bli ett stort problem. En mängd barn har ångest för julen eftersom de vet att julen kommer handla om alkohol och deras föräldrar kommer bli annorlunda.

För vad är det då barn märker när vuxna människor blir fulla eller påverkade?
Barn märker förändringar i vuxnas beteende när de blir fulla som kanske inte andra märker. De märker hur de vuxna ändrar personlighet, de märker att blickarna förändras och att deras föräldrar inte längre är sig själva. Dessutom kan människor som är lulliga eller rent ut sagt fulla bli rätt omdömeslösa. Fokus kan därför ändras från barnet till sig själv. Det slutar kanske med att barnen sitter själva helt bortglömda medan de vuxna dricker eller att barnen känner sig i vägen. Blir det riktigt illa så kan barnen bli ärrade och rent utav rädda och få rejäl ångest inför varje sån högtid. Som alkoholpåverkad får man även sämre tålamod och tålamod är ju något man behöver rätt ofta om man har mindre barn. Du som har druckit kanske tycker att du är avspänd och rolig men barnet kan se dig som flummig, flamsig och otrygg.

Det är något man måste tänka på, barn ser saker annorlunda än vad vi vuxna gör och de är oerhört duktiga på att se tecken och små förändringar som vi inte gör. Snälla alla ni som firar med barn, tänk på ert alkoholintag. Om ni inte vill ta en vit helg och inte dricka en droppe så tänk på att inte dricka särskilt mycket eller bestäm att, idag får jag ta två snapsar och 2 glas vin eller liknande.

Jag ska i alla fall inte dricka i jul och jag tror att alla ni också klarar det!

XOXO Johanna


Gillar

Kommentarer

SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
Godmorgon fina du! Vilka bra utmaningar du har, tycker alla är så himla viktiga och speciellt denna. Massa kramar 😊 <3nouw.com/sofialissmyr
Johannna
Johannna,
vad bra att du tycker det <3nouw.com/johannna
carroat
carroat,
hemskt med människor som dricker sig fulla framför sina barn!!!nouw.com/carroat
Johannna
Johannna,
Ja verkligen :/nouw.com/johannna
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229