Julkalender del. 13

Hej och glad Lucia!
Idag är det dags för lucka 13. Idag kommer det en fråga till er. Har ni någonsin gått Luciatåg och vilken "karaktär" var ni då? Alltså Lucia, tärna, tomte osv.

Idag tänkte jag prata om denna märkliga traditioner vi firar idag, hur börjar den, vad är egentligen historian om Lucia? Sen lite allt möjligt.

Luciadagen var förr en fest för att fira att julfastan började och då höll man ett stort kalas och åt en sista slaktgris fram tills solen gick upp då man slutade äta kött och bytte ut det mot fisk. Enligt svensk tro så var även Lucianatten en farlig natt. Lucianatten sägs vara den längsta natten och man var rädd för att onda krafter såsom Lucifer gick runt och härjade. Man trodde också att djur kunde börja prata under denna natten. På Luciadagen var det totalt arbetsförbud och man fick absolut inte göra något annat än det som var livsnödvändigt. Under Lucia bakade man Lussekatter och detta hade absolut inget med Lucia att göra utan mer Lucifer. Man trodde att Lucifer, alltså Djävulen kom i form av en katt och gav barn stryk. Man trodde då att man kunde skrämma bort honom med starka saffransbullar och det är även därför det kallas lussekatter. ( Alltså Lucifer som kommer i form av en katt )

Det moderna Luciafirandet började 1927 när svenska Dagbladet gjorde en tävling om vem som skulle bli Lucia men det började spridas redan under 1800-talet och det togs upp på många universitet där Luciorna var män eftersom det inte fanns några kvinnor som gick på universitet.

Men vem var egentligen kvinnan Lucia som sägs vara inspirationen till hela Luciafirandet
Lucia var en ung kvinna som föddes i en rik familj i Sicilien endast 283 år efter kristus. Hon levde ensam med sin mamma eftersom hennes pappa dött när hon bara var en liten flicka. När hon var en liten flicka ska hon ha gett ett löfte till den kristna kyrkan men inte berättat något eftersom den kristna tron under denna tiden var förbjuden. Lucia blev bortlovad till en man vilket var vanligt under denna tiden. Men mamman blev svårt sjuk i blödarsjuka och de tog sig till en kristen plats för att Lucia bad gud att hjälpa sin mamma. Där ska ett helgon visat sig och sagt " Varför ber du mig om något du själv kan ge din moder? Din tro har botat henne". Ganska snart efter detta blev hennes mamma frisk och hon lovade Lucia att hon inte skulle bli bortgift. Men Lucias friare blev såklart arg och kände sig lurad och han angav då Lucia till kejsaren som förföljde Kristna.

Hon blev torterad och arresterad men förlorade aldrig sin tro. Hon blev dömd till att bli prostituerad utan att få pengar såklart. När de skulle ta henne till en bordell så frös vagnen de åkte med fast och gick inte att rubba. Man trodde att Lucia gjorde detta och man hällde kokande olja på henne men hon blev inte skadad. De blev då rädda och någon försökte sticka ett svärd genom halsen på henne men hon blev inte skadad av det heller. Hon dog inte förrän hon fick sista smörjelsen. Det är en kristen tradition som innebär att det kommer en präst och smörjer in dig med oljor i "herrens namn". Detta gjordes ofta när de var sjuka och liknande.

Det finns andra versioner där Lucia fick sina ögon utstuckna och de skar henne i midjan och det är därför man nu har rött band i midjan för att de ska föreställa blod.

Men varför vi är det ända landet i världen som har Luciatåg för att fira ett helgon som inte ens är svenskt kan jag tyvärr inte hitta eller förstå.

Här nedan ser ni en bild på ett Luciatåg från början av 1900-talet.

XOXO Johanna


Gillar

Kommentarer

carroat
carroat,
Jag tycker det har blivit en mysig tradition 😍
nouw.com/carroat
Johannna
Johannna,
Det tycker jag också <3
nouw.com/johannna
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
Åh så galet mysigt inlägg! Jag gick luciatåg när jag var yngre och då var jag alltid tärna. Massa kramar 😊 <3
nouw.com/sofialissmyr
Johannna
Johannna,
Jag var också nästan alltid tärna <3
nouw.com/johannna
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229