Julkalender del. 6

Hellu!
Dags för lucka 6 och i den luckan så är där en utmaning. Ge ett bidrag till någon form av välgörenhet. Det kan vara en organisation eller att ni bara går förbi tiggaren som sitter vid ica och ge dem en tjuga eller liknande.

Har ni någonsin undrat var våra jultraditioner egentligen kommer ifrån och varför vi har dem? Detta är vad ni ska få veta i detta inlägget.

Adventsljustake!
Nu för tiden är det något som finns i nästan varje hus. Men förr så var ljus en lyxvara och de allra flesta hade inte råd med det. Man stöpte därför ljus av fett från de djur man använde i slakt. Detta luktade inte särskilt gott. Första gången en adventsljustake med 4 ljus nämns är av en präst som berättade att han brukade sätta 4 ljus i en enbuske.

Lucia
Nu för tiden är den 13 December tillägnad helgonet Lucia som egentligen inte har så mycket med vårt Luciatåg att göra. Men förr i tiden sades Lucianatten vara en farlig natt. Man trodde att djuren kunde börja prata och att onda väsen och onda makter var ute och bestämde. Under medeltiden så började julfastan den 13:e men man gick upp tidigt i ottan och slaktade en gris som man åt av fram tills solen gick upp, resten sparade man till julafton. Första gången man hörde talas om vår moderna Lucia, hon med ljus i håret, var 1764. Under denna tiden var det dock endast högre stånd främst i västsverige som lussade.

28/12
Detta är efter julen men jag var ändå tvungen att ta upp detta då jag tycker det är så sjukt fint. Fram till år 2000 kallade vi i Sverige den dagen för "menlösa barns dag", vilket det fortfarande heter i Finland. När den katolska religionen var som störst så firades denna dagen till minne av alla de pojkar som Herodes ska ha dödat medan han letade efter och ville döda Jesus.

Julotta
Detta gör vi fortfarande men det är inte alls lika stort. Under julnatten tände man ljus som skulle brinna under hela natten och skydda mot onda väsen. Klockan 6 började julottan i kyrkan, men man ville inte vara för tidig för man trodde att de döda firade julotta innan de levande och man ville inte störa dem. Ett tecken på att de döda firat Julotta var om man hittade mull eller jord där man satt. Julottan varade ofta länge men om du skulle somna så kom kyrkvakten och puffade till dig så att du vaknade. Man hade med sig färdkost i form av kringlor och brännvin vilket gjorde att resorna hem kunde vara roliga och folk ansåg ofta att det var höjdpunkten. Annars skulle man under denna dagen hålla sig lugn och bara det allra viktigaste fick göras, man gjorde inte ens rent till djuren under denna dagen.

Julklappar
Att ge julklappar är verkligen inget nytt. Även förr i tiden ansåg man att man skulle vara givmild under julen. Bönderna gav tillexempel tjänstefolket mat, dryck eller ett juleljus och de fattiga fick ofta gåvor i form av mat. Det hette dock inte julklapp förrän långt efter när en tradition som är känd sedan 1600-talet vilket innebar att man skrev ett elakt rim på ett vedträ och klappade på dörren och sedan sprang sin väg. Förr i tiden trodde man att det var julbocken som kom med paket och inte tomten. Under 1800-talet så blev man influerad av Tyskland där tomten heter s:t Nicolaus och då blev det i Sverige Jultomten.

XOXO Johanna


Gillar

Kommentarer

Louiseelinore
Louiseelinore,
Kul inlägg! Bra att uppmuntra till att skänka pengar! Gör ofta det när jag handlar och även flera olika orginisationer i månaden! 😊 <3
nouw.com/louiseelinore
Johannna
Johannna,
Men ellerhur 💜
nouw.com/johannna
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
Godmorogn vännen <3 Åh vilket fint uppdrag du bjöd på idag, det värmer verkligen mitt hjärta så mycket. Så fin du är 😊 <3
nouw.com/sofialissmyr
Johannna
Johannna,
Tack fina 💜
nouw.com/johannna
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229