låt oss krossa lite myter!

Hola!
Idag tänkte jag att vi skulle krossa lite myter om psykisk ohälsa för tro det eller ej men det finns sjukt många myter och fördomar om psykisk ohälsa och de behöver verkligen brytas för att folk ska få kunskap.

Myt: en psykiskt sjuk person är farlig
Sant: ytterst få våldsbrott är resultat av endast psykisk ohälsa
Tidningar och andra medier är experter på att få det att låta som om alla mord, våldtäkter eller annat beror på psykisk ohälsa vilket gör att många tror att psykiskt sjuka kan vara farliga. Men sanningen är att där ofta ligger något mer bakom en brottsgärning än att man tillexempel är deprimerad. Det är inte vanligt att man kommer fram till att någon mördat bara för att de var deprimerade utan där brukar finnas annat bakom som tex en traumatisk barndom.

Myt: en person med psykisk ohälsa kan inte jobba
Sant: många med psykisk ohälsa som vill jobba är inte välkomna i arbetsmarknaden
Ja, det finns personer som är så sjuka att de inte kan jobba, men det är vanligtvis bara över en tid när man tillexempel är nere i en djup depression. Tyvärr är det dock så att personer som lider av psykisk ohälsa lätt blir missförstådda och faktiskt nekade jobb för att de tillexempel är bipolära trots att de egentligen är fullt arbetsdugliga.

Myt: psykisk ohälsa är föräldrarnas fel
Sant: påståendet har inget stöd av forskning
Det finns faktiskt inget stöd inom forskning att psykisk ohälsa är föräldrarnas fel. Självklart kan tillexempel depressioner påverkas negativt om man är i en otrygg miljö men att man tillexempel skulle bli schizofren för att ens föräldrar är på ett visst sätt har inget stöd genom den forskning man gjort.

Myt: depression är tecken på svaghet
Sant: depressioner har inget med karaktär och viljestyrka att göra
Alla kan drabbas av depression, även om du vanligtvis har ett psyke av stål, man måste tänka på att en depression är en sjukdom och sjukdomar kan man inte styra. Ta som exempel att trots att jag är den mest vältränade och hälsosammaste människan på jorden, trots det kan jag få cancer eftersom sjukdomen skiter i dina förutsättningar.

Myt: det går inte att hindra någon från att begå självmord
Sant: det finns absolut sätt att hindra någon
Jag förstår att detta är ett känsligt ämne men om man inte ens försöker göra något så är det troligare att ett självmord kommer ske. Är det så allvarligt att man inte känner att man kan stoppa det så kan man tas till psykiatrisk akutmottagning och de kan välja att tvångsomhänderta personen vilket innebär att om personen vägrar lägga in sig själv så kommer polisen att hämta dem och under tiden man är där får man förhoppningsvis så pass mycket hjälp att man stabiliseras. Att bara konstatera att "okej, personen vill inte leva och jag kan inte hindra dem" är ett väldigt destruktivt sätt att tänka.

Myt: tjejer är mer psykiskt sköra än killar
Sant: män söker ofta inte hjälp
Att tjejer är mer sköra i sinnet är något man alltid lärt sig och som funnits inlärt i alla tider. Men sanningen är att de allra flesta lyckade självmorden sker av killar. Det handlar mycket om att män ofta inte söker hjälp på samma sätt eftersom de inte är tillåtna att visa sig svaga på samma sätt vilket gör att män väldigt ofta lider i tysthet och därför inte blir inskrivna på samma sätt i statistiken.

Myt: att vara manisk är ett roligt tillstånd
Sant: att vara manisk skapar ofta problem
Jag ska inte ljuga och säga att jag mår dåligt när jag själv är i mitt maniska tillstånd utan det känns ofta son att det inte finns något som kan stoppa en men för det första så är det lätt att ta dumma beslut vilket skapar problem när man börjar komma tillbaka till sitt vanliga tillstånd och får en att må väldigt dåligt och dessutom finns det en del människor vars maniska tillstånd går över till att bli psykotiska vilket inte är roligt.

XOXO Johanna


Gillar

Kommentarer

carroat
carroat,
Fina bilder på dig och tack för att du lär mig Mer om psykisk ohälsa 💕
nouw.com/carroat
Johannna
Johannna,
Tack fina 💕
nouw.com/johannna
SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
Godmorgon vännen! Verkligen så himla intressanta att få läsa detta! Det är som du säger att mycket fördommar finns så det behövs verkligen pratas mer om psykisk ohälsa. Grym du är som skriver så mycket om så viktiga ämnen! Massa kramar 😊 <3
nouw.com/sofialissmyr
Johannna
Johannna,
Ja men precis, man måste lära folk så de får bort alla fördomar 💕
nouw.com/johannna
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229