lite information!

Hej!
Idag tänkte jag prata om min diagnos men mer ur ett informationsperspektiv för att ni ska förstå vad det är i allmänhet och vad det innebär om ni förstår hur jag menar. Så vissa saker tar jag på Internet för att ni informativt ska förstå.

Jag kommer främst prata om bipolär typ 2 eftersom det är vad jag är men ni ska veta att det även är en typ 1. Vissa kanske känner igen ordet manodepressiv och det är vad man kallade det förr i tiden. Runt 1 till 2 procent av Sveriges befolkning lider av bipolär sjukdom. Det är vanligast att sjukdomen visar sig i tonåren eller när man är ung vuxen men det kan visa sig tidigare eller senare också. Man vet egentligen inte varför folk blir bipolära men man vet att det ligger i generna och att om man har någon i familjen som är bipolär så är det större risk att du också blir det. Man ska ta denna sjukdomen på allvar och inte tro att det bara är lite svängningar utan bipolära ligger på plats 2 över de som begår mest självmord, spelmissbrukare ligger etta.

När det gäller symptom inom bipolär typ 2 så är det ju att man går ner i depressioner och upp i hypomaniska perioder, men hur länge de varar och hur djupa de blir är väldigt olika.

Men när du då är i en deppig period så känner du dig vanligast trött hur mycket du än sover, omotiverad och att du inte känner att du inte orkar göra saker. Du kan också känna att saker du egentligen gillar inte längre är roliga och går det tillräckligt långt så får man både självmordstankar och självskadetankar. Det slutar alltså i att du inte får mycket gjort och mår fruktansvärt dåligt psykisk.

Är man dock i en hypoman period så här man oerhört mycket energi, man är ofta väldigt impulsivt vilket kan göra att man tar beslut som inte alltid är så bra, man startar upp projekt som andra sen får avsluta och man får ofta oerhört bra självförtroende och självkänsla. Man får ofta idéer som kanske inte är helt genomtänkta och blir sedan arg när folk inte ens förstår vilka bra idéer man har. Man pratar ofta väldigt mycket och snabbt och ibland om helt orimliga saker.

Men det farligaste stadiet är snarare när du börjar gå från en manisk period till att bli "normal" och det är då de flesta tar sitt liv eftersom man förstår att man tagit konstiga beslut eller att man skadat sina nära på olika sätt, man känner alltså skuld och skam.
Man kommer alltid ha sjukdomen men kommer genom medicin och terapi hålla det i schack och få dipparna och topparna att bli betydligt bättre.

där har ni lite information och jag hoppas ni lärde er något!

XOXO Johanna


Gillar

Kommentarer

Hannativeskog
Hannativeskog,
tycker Det är så bra att skriver om detta! Måste va jobbigt när man kommer in i såna perioder när man blir Trött och omotiverad ❤️
nouw.com/hannativeskog
Johannna
Johannna,
tinafalkestad
tinafalkestad,
Så himla fin och stark du är som delar med dig! Så intressant att läsa, mycket jag inte visste! Så jobbigt att vara inne i en sån deppig period, jag kan inte ens föreställa mig hur de är ❤️❤️
nouw.com/tinafalkestad
Johannna
Johannna,
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229