Något alla bör veta!

Hej på er!
I detta inlägget tänkte jag ge er korta och enkla fakta om vad som kan hända med en person som har en depression, saker jag själv upplevt.

1. Depression syns inte alltid utanpå
Om jag ska förklara så enkelt som möjligt så är deprimerade personer sjukt bra skådespelare. Som deprimerad vill man ofta inte att folk ska veta hur man verkligen mår så man lägger på en fasad om att man faktiskt mår bra.

2. Man blir fysiskt trött
Depression tar inte bara hårt på psyket utan man blir ofta även trött psykiskt och kan ofta sova mer än vanligt. Detta för att en deprimerad persons hjärna går på helvarv under hela dagen.

3. En bra dag betyder inte att man är frisk
Ofta så tror folk i ens närhet att om man beter sig som om man är glad en dag så är depressionen borta, men nej. Även deprimerade människors humör och känslor kan faktiskt svänga.

4. Deprimerade personer är inte svaga
Detta är väldigt viktigt att komma ihåg. Bara för att man är deprimerad så är man inte en svag individ, tvärtom så skulle jag säga att man är stark som orkar hålla fast vid livet fast man inte orkar egentligen.

5. Det beror inte på dig som närstående
Ofta tror närstående att de har skuld i att personen är deprimerad. Men så länge du inte har psykiskt tryckt ner personen eller på annat sätt utsatt dem för destruktivt beteende så här du absolut ingen skuld, det är en sjukdom.

6. Det finns inte alltid en anledning
Många tror att de som är deprimerade är de som varit med om trauman, blivit mobbade eller haft en usel barndom. Men även personer som haft ett liv utan särskilda "problem" kan även bli drabbade.

7. Det kan va väldigt svårt att be om hjälp
Många gånger får man höra "Men varför kom du inte och bad om hjälp". Men det är inte så lätt. Om man ber om hjälp som deprimerad så visar man sig sårbar och då finns en risk att man blir dissad eller inte får hjälp vilket kommer göra depressionen ännu värre.

8. Det kan kännas som om du håller på att bli galen
När jag mådde som sämst så kände jag nästan att jag behövde bli inlåst på ett mentalsjukhus, eftersom dina tankar och känslor tar över så känns det som att du håller på att bli galen.

9. Allt och alla kan göra dig irriterad
Tro mig, detta är verkligen inget ovanligt utan jag var ofta irriterade på människor som inte gjort mig något. Ibland bara för att jag tyckte de var för glada och inte förstod hur eftersom livet bara var skit.

10. Det kan vara svårt att känna igen depresionens röst
Detta var något jag hade så sjukt mycket problem med. Att veta vilka känslor och tankar som är mina och vilka känskor och tankar som depressionen ser till att jag tänker och känner.

11. Dina drömmar kan bli konstiga
Detta problemet hade jag till den grad att jag behövde ta tabletter för att kunna sova en hel natt för i mitt fall var det att jag hade mardrömmar som var så grova att jag flera gånger vaknade under natten helt kallsvettig. Men för andra är det bara drömmar som är totalt knasiga.

12. Du kan känna rädsla för speglar
Jag hade under tiden mina depressioner var supersvårt att se mig själv i spegeln för jag hatade det jag såg och ville undvika det.

13. Att börja leva ett normalt liv efter kan vara svårt
Det är rätt självklart, om du har levt ett liv där depressionen tagit över ditt sätt att känna och tänka så kommer livet efter där du själv börjar få kontroll över ditt känsloliv kännas sjukt konstigt och svårt.

14. Ibland kan ens framtid kännas avlägsen

Sen har vi den sista punkten. Att se en framtid är ofta svårt eftersom du varje dag måste kämpa för att orka. Att se en framtid när du knappt orkar kämpa dig genom dagen är i princip omöjligt. Därför är frågan "vad vill du göra i framtiden?" Nästan omöjlig för en deprimerad människa att svara på.

Där har vi några fakta som kan vara bra att veta. Kanske känner någon av er igen er i någon punkt, ni kan ju kommentera då.
Ha det superbra!

XOXO Johanna


Gillar

Kommentarer

carroat
carroat,
Så fint att du delar med dig! och tack för matinspo 😍
nouw.com/carroat
Johannna
Johannna,
Louise
Louise,
Riktigt bra skrivet! <3
www.devote.se/louiseelinore
Johannna
Johannna,
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229