Så problematisk så jag vet inte var jag ska börja!

Hej på er!
Idag ska jag prata om en bok som många kroppsaktivister tagit upp under den senaste tiden som även jag anser är problematisk. Boken är skriven av en legitimerad barnmorska och sjuksköterska och boken är främst riktad mot barn mellan 6-9 år. Jag tänkte först skriva handlingen innan jag går in på mina egna åsikter.

Albin är en riktig latmask. Han är så lat att han inte ens orkar leka. Medan resten av familjen motionerar äter Albin godis och spelar dataspel. Men så en dag ska Albin väga sig hos skolsköterskan. Då får Albin veta att han är för tjock. Så tjock att han är sjuk. Nu måste Albin jobba hårt för att bli frisk igen. Men det är inte alldeles lätt när man är den lataste pojken i hela världen.

Denna boken är enligt mig problematisk på många olika nivåer. Men jag vill först säga att jag kan förstå hennes tanke att man ska få barn att röra sig mer men på det sättet författaren skriver funkar absolut inte.

Om vi börjar med det första så tycker jag hela meningen att "medan resten av familjen motionerar äter Albin godis och spelar dataspel". Vems ansvar är det egentligen? Ett barn mellan 6-9 som boken är riktad sig mot gör vad som känns bra och det är föräldrarnas ansvar att få med barnet ut och leka för enligt mig är motionera inte ett bra ord för yngre barn. Det är ett ord som de ofta inte förknippar med kul. Så istället för att bara promenera eller vad som så kan man ju alltid säga att man går till lekplatsen som finns en bit bort osv. Man kan inte bara lägga ansvaret på barnet.

För det andra, scenariot de spelar upp här är mardrömsscenariot för så många barn, att tvingas gå till skolsköterskan och höra att man är för tjock eller att man är för smal utan att de egentligen bryr sig om omständigheterna. Min vän när jag var yngre fick höra av skolsköterskan utan att bli vägd att hon var tjock, detta utan att skolsköterskan tog någon som helst hänsyn till att hon faktiskt åt kortison vilket gör att du kan bli svullen. Jag tror verkligen att 90% någongång haft en dålig erfarenhet av skolsköterskan och som gått därifrån och mått riktigt dåligt.

För det tredje är det allt det här med vikt. Ett barn på 6 år ska enligt mig inte behöva må dåligt över vad de väger. De ska inte få höra av en sjuksköterska att de ska sluta äta godis eller att deras kroppar är fel. Märker man att det barn börjar väga mer än vad som är bra anser jag att man får lösa det på något sätt som inte pajar ett barns självkänsla genom att säga "du är tjock, det är fel, det måste du ändra". Även skrämseltaktiken "du blir sjuk" är inte heller något som är särskilt bra. Ett barn ska inte vara rädd att "oj jag får inte gå upp i vikt för då blir jag sjuk" för då är det väldigt lätt att få fel förhållande till mat vilket i värsta fall kan sluta med en ätstörning.

Det finns så mycket problematiskt med denna boken att jag inte tänker nämna vad den heter eller lägga upp bild på den. Jag vet bara att ätstörningar går ner i ålder och sådana här böcker och tankar är saker som ofta triggar igång det.
Tänk er för när ni pratar om mat och träning med era barn, för de tar in exakt allt ni säger. Klagar ni på att ni är tjocka och behöver banta så kommer det även fastna i barnens huvud.
Kom ihåg att barn tar upp allt ni säger och barn är också de varelser som är känsligast och som inte har någon kunskap i grunden så det ni säger är för dem sanning, så vill ni att sanningen ska vara att de ske se ner på sin egen kropp eller vill ni att sanningen ska vara att din kropp är bara en helt vanlig kropp som alla andras och den är fin som den är?

XOXO Johanna


  • Åsikter

Gillar

Kommentarer

Emmaengstrom
Emmaengstrom,
Blir verkligen upprörd av att läsa det här! Men så bra att du tar upp <3
nouw.com/emmaengstrom
Johannna
Johannna,
Tack fina, ja men ellerhur. Barn ska inte tvingas läsa den typen av böcker 💕
nouw.com/johannna
carroat
carroat,
Så bra skrivit! Så hemskt att barn ska behöva tänka på sin vikt! 💕
nouw.com/carroat
Johannna
Johannna,
Men ellerhur, det är helt fruktansvärt 💕
nouw.com/johannna
IP: 82.99.3.229