svar om min bipolära sjukdom!

hello mina fina!
Ni minns kanske att jag hade en frågestund om min bipolära sjukdom och jag fick så bra och många frågor. vissa frågor som blev ställda var samma fråga fast olika ställt så jag la ihop dem.
Men jag hoppas ni tycker mina svar är bra och annars får ni fråga om ni undrar något.

Hur blir det för dig med vänner, jobb/studier och vardag när du har en dålig dag/period?
Ja när jag inte var medicinerad så gick inget ihop när jag hade en dålig period för då var jag så djupt deprimerad att jag självskadade och inte orkade gå ut då stannade jag hemma och ville inte umgås med någon osv.
Nu när jag är medicinerad däremot är det annorlunda. När jag är i en dålig period så mår jag fortfarande sämre än de flesta andra och jag hamnar mer i en lite "lättare" depression så jag klarar av att ta mig ut och jobba, gå i skolan och träffa vänner även om det tar emot och krävs mer kraft.

Vilka fördelar kan du se med sjukdomen?
För mig som är ganska ny med diagnosen så är det svårt att se fördelar. Men något är ju att jag har väldigt nära till mina känslor vilket både är positivt och negativt. Men jag kan lätt plock fram mina känslor vilket gör att jag kan känna enormt medlidande och liknande.

Har du på något sätt blivit starkare av sjukdomen?
Jag önskar att jag hade kunnat säga ja eftersom det är vad folk vill att man ska svara och att "vad inte dödar dig gör dig starkare" men jag känner inte att jag blivit starkare tack vare min sjukdom.

Hur mår du just nu?
Just nu är det faktiskt helt okej, det känns som om jag börjar gå ner i en liten dipp men för mig är det bara ett stort steg att veta och förstå vad som händer i mitt humör och mina känslor.

Kan man " växa" ifrån det eller bli av med på något sätt?
Tyvärr kan man inte det utan det är en kronisk sjukdom. Tvärtom blir många symptom värre när man blir äldre och om man inte blir rätt medicinerad så kan man må sämre och det blir värre. Men bipolär sjukdom har man hela livet och oftast brukar det utlösas i tonår och tidig vuxen.

När fick du veta att du hade det?
Det var faktiskt inte särskilt länge sedan. Om jag inte minns fel så fick jag den 2018 men jag hade gått på mediciner som många bipolära tar redan sen jag var typ 15 år gammal.

Vad är det sämsta/jobbigaste med sjukdomen?
Ja, vart ska man början. Först att jag mått skit i så många år av mitt liv utan att veta varför men sen skulle jag säga att det jobbigaste är tiden mellan man är manisk och deprimerad. För tänk er att ni är på toppen och är överlycklig och ni gör impulsiva köp eller andra saker som ni tycker är en bra idé då och sen börjar du komma ner mer på jorden igen och börjar inse att du kanske gjort saker som inte är särskilt bra eller köpt saker du egentligen inte har råd med osv. Den tiden är absolut det jobbigaste. Men även depressionerna är såklart fruktansvärda och inget man vill gå igenom.

Har du fått den hjälp du känner att du behöver?
Både ja och nej. Just nu har Jag absolut den hjälp jag behöver. Men innan var det jobbigt, man ville inte utreda mig för att man tyckte jag var för ung även om jag ville ha en utredning för att få hjälp. Sen har jag tyvärr haft problem med psykologer och att de säger att de ska hjälpa mig med saker och sen blir det inte av. Men jag gör verkligen allt som kanske funkar. Jag provar mediciner, går på gruppterapier och psykologer, allt för att ingen skulle kunna säga att jag inte försökt. Men jag ska absolut inte klaga för det finns så många som får usel vård. Men om man sammanfattar så är den psykiatriska vården ganska krånglig. Men min familj har varit jäkligt bra supportrar genom allt.

Hur upplever du det är att vara bipolär?
Just nu upplever jag bara att det är mitt liv och det är bara att göra det bästa av situationen. Jag känner också att det är så lite människor som känner till vad det innebär att vara bipolär så det blir lite min uppgift att lära ut om det eftersom det är så många som lider av det och så många som inte får någon diagnos och som råkar riktigt illa ut av beslut de tar när de är maniska. Bipolära ligger på plats nummer två på de som försöker eller lyckas ta sina egna liv. Jag är även tacksam just nu att jag inte har grova symptom, det finns folk som sätter sig i enorm skuld eller hamnar i dåligt sällskap och liknande tack vare sjukdomen, Så jag är tacksam för det.

XOXO Johanna


Gillar

Kommentarer

SofiaLissmyr
SofiaLissmyr,
Godmorgon fina du! Åh verkligen ett sånt intressant inlägg och så viktigt! Vad skönt att du mår helt okej, du förtjänar att må bra! Massa kramar 😊 <3
nouw.com/sofialissmyr
Johannna
Johannna,
Tack finaste du 💕
nouw.com/johannna
happyM
happyM,
❤️❤️❤️❤️
nouw.com/happym
Johannna
Johannna,
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229